ERKEN HABER - 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun görüşmeleri TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi üzerinde MHP adına söz alan Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, dizi oyuncularına ödenen telif hakları ve dizi çekilmeden önce düzenlenen sözleşmelerdeki sorunları gündeme getirdi.
ABD'den sonra 103 ülkede yayınlanan ve izlenme rekorları kıran Türk dizileri olduğunu kaydeden Erbaş, "Şu bir gerçektir ki kültürel ve sanatsal çalışmaları o ülkenin turizminden bağımsız düşünemeyiz. Bu nedenle getirisi yaklaşık 1 milyar dolar olan bir sektörün bileşenlerini göz ardı etmemeliyiz" dedi.
"SÖZLEŞMELER GEÇERSİZDİR"
Türkiye'de meslek etiğini denetleyebilecek bir mekanizmanın olmayışından dolayı yaşanan sorunlara dikkati çeken Erbaş, şöyle devam etti:
"5846 sayılı kanundaki bağlantılı hak sahipleri terimi, dizilerin tekrar yayınları ile ilgili hak devri konusunda oyuncuların baskıya maruz kalmalarına sebep olmaktadır.
Bir sanat eserinin sanat eseri olabilmesi için eserin tamamlanmış olması gerekir. Eğer ortada eser yok ise hak da yoktur. Olmayan bir hakkın devri olamaz. Dolayısıyla çekimler başlamadan önce yapılmış hak devri sözleşmeleri geçersizdir."
ÇOCUKLAR DUYMASIN
Erbaş, yaşanan sorunlara Emel Sayın'ın söylediği şarkılar ve Kemal Sunal'ın rol aldığı filmler ile Tamer Karadağlı ve Pınar Altuğ'un rol aldığı Çocuklar Duymasın dizilerini örnek olarak gösterdi.
MHP Kütahya Milletvekili Erbaş, şunları kaydetti:
"Örneğin, bir beste var ve buna yazılmış bir söz var. Bu şarkıyı Emel Sayın söyleyince meşhur oluyor. MESAM ve MÜYOBİR gibi kuruluşlar şarkıcıların haklarını ve şarkı tekrar çaldığında almaları gereken ücreti takip ediyor. Fakat oyuncuların haklarını sahiplerine teslim etmesi için bir herhangi bir meslek odası bulunmuyor.
Örnek vermek gerekirse büyük sanatçımız merhum Kemal Sunal’ın bir filmi 10 binden fazla tekrarı yayınlanmıştır Çocuklar Duymasın dizisinin de her bir bölümü binlerce kez izlenmiştir. Kültür elçisi olarak gördüğümüz oyuncularımızın hakkını gözetmeliyiz."
Film çekildikten sonra defalarca yeniden yayınlanması veya izlenme sayılarının her geçen gün artarak milyonları bulmasına rağmen, oyunculara herhangi bir telif ücreti ödenmediğini gündeme getiren Erbaş, oyuncuların haklarının korunması için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Oyuncuların esnaf ve sanatkarlar odasında gece kulübü işletmecileri ile aynı odaya bağlı olması doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Erbaş, bugün kimse kafasına göre kuaför salonu açamacağını ama isteyen herkesi oyuncu olabileceğini söyledi.
6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN EVLENDİRİLMESİ
Genel Kurul kürsüsünden yapımcılara da seslenen MHP Kütahya Milletvekili Erbaş, "Biz, gelir beklentilerinize ve ekonomik kaygılarınıza saygı duyuyoruz. Ancak sizler de bu yapımları hazırlarken kültürümüze, örf-adet ve geleneklerimize saygı duymalısınız. Türkiye, filmler diziler ihraç ediyor 1 milyar dolara yaklaşan bu sektör ile bütün dünyaya kültürümüzü tanıtıyoruz. Allah aşkına size soruyorum bizim kültürümüz bu mu? Kendi ellerimizle kendi değerlerimizi yok ediyoruz.
Maalesef ki, ahlaksızlığın, entrikaların, aile içi şiddetin, psikolojik sorunların dizi yapıldığı, yemek programlarında ise nimetin aşağılandığı bir durumdayız ve sonrasında da nasıl bir toplum olduk diye sorguluyoruz? Şu anda 6 yaşında bir kız çocuğumuzun evlendirildiği iddiasını konuşuyoruz. Ne bizim adetimizde ne Türk töresinde ne inancımızda ne de insan vicdanında böyle bir şeye yer yoktur."