ERKEN HABER - İsviçre merkezli The Earth Foundation tarafından her sene çevresel sürdürülebilirlik alanında 13-19 yaş arası öğrencilere yönelik düzenlenen The Earth Prize’da, bu yıl 116 farklı ülkeden bin 290 takım arasından başarılı 10 projeden ikisi Diyarbakırlı öğrencilerden oluşan iki takımın oldu.
Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Global Education Center danışmanı Cemil Yıldız da bu başarılı takımlara yönelik katkılarından dolayı “Yılın Eğitmeni” ödülü için finale kalma hakkını kazandı.
Yıldız yaptığı açıklamada, uzunca bir süredir öğrencilerin yurtdışı eğitim danışmanlığını yaptığını ve çocukların yurtdışı eğitim, proje ve yarışmalarla bağlantılarını kurmak, lise öğrencilerine bir kısmı ömür boyu olmak üzere bu tür prestijli yarışmalar yoluyla yurtdışı eğitim bursu bulmak için büyük bir çaba sarf ettiğini söyledi.
Finalistlerden Delavo (latince; temiz su) takımının ECaundry ismini verdiği başarılı proje, çamaşır makinelerinin su ve elektrik tüketimini azaltmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, çamaşır makinelerinde kullanılan suyun arıtılarak tekrar kullanılmasına yönelik bu projede gençler bir dizi hesaplama yaparak bir makinenin yılda yaklaşık 8 bin 200 litre su tasarrufu sağlayarak bu sistemin maliyetinin hızlı bir şekilde telafi edilebileceği ortaya çıkarıldı.
Sanayiden çamaşır makinesi alıp kendi ürünlerini içine yerleştirdikten sonra deneme-yanılma-istişare aşamalarından geçerek olgunlaşan proje; çamaşır makinelerinin enerji kullanımını yüzde 90 oranında azaltıyor ve bir ay önce de NASA işbirliğiyle organize edilen Conrad Challenge İnovasyon Zirvesi’nde çevre kategorisinde “dünyanın en başarılı 10 projesinden biri” olmuştu.
Haber, depremin ikinci günü gelmesine karşın gerek eğitimciler gerekse öğrenciler, bölgedeki hüzünlü ve acılı ortamdan dolayı haberi basınla yeni paylaştılar.
Üniversite ve iş dünyası da bu projenin teknik uygulanması, ticari ve pazarlama aşamalarına dair fikirlerde destek oldu.
Proje, Birleşmiş Milletler’in 2030 yılı için öngördüğü sürdürülebilirlik hedefleriyle de örtüşüyor.
Avjin, projenin pazarlama kısmıyla ilgilenirken, projeyi geliştiren takım arkadaşları ise şunlar; Nujen Yüksel, Damla Zerya Aslan, Yağmur Delal Cengiz ve Zelal Cengiz.
Hemichange takımı ve projesi
Hemi Change takımının projesi plastik kirliliğinin çevremizdeki olumsuz etkisini azaltmayı ve Dicle Üniversitesi Laboratuvarlarında Hemi Change adını verdikleri ürünlerinin günümüzde kullanılan plastiğin yerine geçecek bir alternatif olarak kabul görmeyi hedefliyor.
Hemi Change yüksek çözünme hızı, dayanıklılığı ve düşük ücreti ile beraber bilinen plastiğin üstündeki avantajlarını da açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Aynı zamanda Hemi Change tarımsal ürünlerin pek sık kullanılmayan bölümlerinin kullanılmasını önleyip, çiftçileri ve tarıma dayalı holdingleri de israfa sebep olmamaya teşvik ediyor.
İki proje de sürdürülebilirlik alanında Türkiye'nin ve dünyanın öncü bilim projeleri arasında olduğundan, büyük markalarla partnerlik ve kendi patent alma süreçlerinde.