ERKEN HABER - Nail Kadırhan - Taşlı arazide yetişen pirinç, geleneksel yöntemlerle orakla hasat ediliyor. Diğer düz tarım arazilerinde ise biçerle hasat toplanıyor.
Diyarbakır'da son faaliyetini 100 bin yıl önce gerçekleştirdiği belirtilen 1957 metre yüksekliğindeki Karacadağ'da volkanik bazalt taşlı arazide diğer ilçelerde de tescilli Karacadağ pirinci yetiştiriliyor.
Taşlı arazide zorlu hasat döneminde pirincin başaklarını erkekler orakla biçiyor, kadınlar da elleriyle topladıkları ürünü heybelerle taşıyor.

pirinç2

Darphane 104 yıl aradan sonra Reşat Beşli üretti Darphane 104 yıl aradan sonra Reşat Beşli üretti

Taşlık olmayan yerlerde ise biçerle hasat yapılıyor.
Karacadağ’da normal dönemlerde her yıl Nisan ayında Bağlar, Çermik, Çınar, Ergani, Hazro ve Yenişehir ilçelerinde olmak üzere toplamda 14 bin dönümlük alana ekilen pirincin bu yıl sussuzluk ve girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle 7 bin dönümlük alanda ekildiği ve bu yıl alınan ürünün geçen yılki kuraklığa rağmen düşen rekoltenin altına indiği belirtildi.

pirinç5
Masrafların arttığını belirten çiftçi Ahmet Karacadağ, “Geçen sene kuraklık ve bu yılda sussuzluk bizi olumsuz etkiledi. Gübre fiyatlarındaki büyük artış nedeniyle bu sene  masraf çok oldu ama gelir yok” ifadelerini kullandı.

pirinç3
Çiftçiler, Karacadağ pirincinin 25 kiloluk torba fiyatının 375 lira olduğunu ve bu yıl 900 liraya çıkabileceğini bildirdi.
Hasat edilen pirinç güneşte kurutulduktan sonra fabrikaya yollanıyor ve orada paketlenip satışa hazır hale getiriliyor.