ERKEN HABER - Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023-2024 dönemi için belirlediği yüzde 65’lik özel okul zammı kimseyi memnun etmedi. Hem velilerin hem okulların şikayetçi olduğu son zamdan sonra özel okul temsilcileri devletten destek istedi. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, eğer teşvik alamazlarsa 3 bin özel okulun kapanabileceğini, 30 bin öğretmenin işsiz kalabileceğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının bu yıl için belirlediği 65 oranındaki özel okul zamlarından hem veliler hem de okullar şikayetçi. Antalya’da özel okul temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, eğer teşvik alamazlarsa 3 bin özel okulun kapanabileceğini, 30 bin öğretmenin işsiz kalabileceğini belirtti. Öztürk, devletten destek beklediklerini vurguladı.
NTV’den Tuana Çiftçi’nin haberine göre Türkiye Özel Okullar Derneği üyeleri Antalya’daki eğitim sempozyumunda buluştu. Ayakta kalmakta zorlandıklarını ifade ettiler. Öğretmenlerin hızla istifa ettiğini vurguladılar. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, “100 binin üzerinde veli çocuğunun kaydını özelden, devlet okuluna alabilir. Yıl sonunda 3 bin okul kapabilir. 30 bin öğretmen işsiz kalabilir” diye konuştu.
Zafer Öztürk
Öte yandan Öztürk, sektörün zorda olduğunu belirterek devletten destek istedi. Özel okul öğretmen maaşları devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin maaşlarının gerisinde kaldığını ifade eden Öztürk, “Vergi, sosyal sigorta primleri ve benzer tüm resmi ödemelerde yapılacak destek ve düzenlemeler maliyetlerimizi düşüreceğinden, buradan elde edilecek kaynakların eğitim-öğretimi iyileştirmek adına öğretmenlerimize aktarılacak kaynaklar olarak öngörülmesi gönülden temennimizdir” dedi.
Eğitim ücreti zammı yüzde 65 ile sınırlanmasının ardından bazı özel okullar yemek ve genel gider masraflarında yüzde 200’ü aşan zamlar yaptı. Bir özel okulda geçen yıl 8 bin istenen yemek ücreti için bu yıl 32 bin lira talep edildi. Veliler yükselen fiyatlardan şikayetçiyken çoğu kişinin evden getirdiğini ve kantinlerin eskisi kadar kalabalık olmadığını ifade ediyor. 2021-2022 verilerine göre Türkiye’de faaliyet gösteren 14 binden fazla özel okulda 1 milyon 600 bine yakın öğrenci okuyor. Yönetmeliğe göre, ara sınıflara yapılacak zam oranı bir önceki yılın ortalama Yurt İçi ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalamasına artı eksi 5 eklenerek hesaplanıyordu. Bu formüle göre, bu yıl zam oranı en yüksek yüzde 105 olabilirdi. Geçen yıl zam oranı yüzde 36 ile sınırlandırmıştı.
KESİNTİSİZ EĞİTİM İÇİN HASTANELERE SINIF KURULACAK
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, sağlık problemleri nedeniyle evde ya da hastanede tedavi gören öğrencilerin eğitimlerine her ne şart altında olursa olsun devam edebilmelerine imkan sağlamak için 81 ilde kamu-özel ayrımı olmaksızın istenen her noktaya hastane sınıfı kuracaklarını bildirdi. Özer, yaptığı yazılı açıklamada, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için çok boyutlu ve geniş kapsamlı faaliyetler yürütüldüğünü, bu kapsamda önemli faaliyetlerden birini de özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin sosyal yaşamın her alanında var olmaları, eşit eğitim fırsatlarından yararlanmaları ve toplumsal yaşantıyla bütünleşmeleri için devam eden çalışmaların oluşturduğunu belirtti.