ERKEN HABER - Sokaklar adeta baronların mücadele alanına dönüştü. Uluslararası çete liderleri hesaplaşmalarını başta İstanbul olmak üzere Antalya ve Trabzon’da gördü.
Gürcü çete lideri taç alma törenlerini uzun süredir Türkiye’de yapıyordu.
‘Rezo Tiflis’ lakaplı Gürcü çete lideri
Ülke uzun süredir hem yerel hem de uluslararası mafyaların hesaplaşma alanına dönüştü. Son örnekler İstanbul Haliç’te ve Trabzon’da yaşandı. Trabzon’da öldürülen kişinin ‘Rezo Tiflis’ lakaplı Gürcü çete lideri olması ve Bulgaristan plakalı araçtan inen bir kişi tarafından öldürülmesi ise dikkat çekti. Bu olay son zamanlarda yaşanan tek mafya hesaplaşması da değil. Ülkenin sokakları adeta mafyaların hesaplaşma alanı.
İranlı uyuşturucu baronu Neci Şerifi Zindaşti
7 Nisan 2019’da İstanbul Bağdat Caddesi’nde İlhan Ünğan bir kafeden çıkarken silahlı saldırıya uğradı. Ünğan olay yerinde hayatını kaybetti. Ünğan İranlı uyuşturucu baronu Neci Şerifi Zindaşti’nin şoförünün ve kızının öldürülmesi davasından firari olarak aranıyordu.
Azerbaycanlı mafya lideri ‘Lotu Quli’ lakaplı Nadir Salifov
21 Ağustos 2020’de ise Azerbaycanlı mafya lideri ‘Lotu Quli’ lakaplı Nadir Salifov, Antalya’da bir otelde yemek yerken koruması tarafından başından silahla vurularak öldürüldü. Salifov’u 15 yıldır korumalığını yapan Khayn Zeyralov öldürdü. Salifov, 2016’da Beşiktaş’ta çapraz ateşe tutularak öldürülen ‘Hayalet’ lakaplı Rövşen Caniyev’in ölümünden sorumlu tutuluyordu. Salifov, Fransa’da 2 kişiyi öldürtmekten, Rusya’da adam kaçırmaktan ve Ukrayna’da suç örgütü faaliyeti yürütmekten uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranıyordu. 19 Ocak 2021’de ise bu kez silahlar Salifov’un mezarının başında konuştu. Azerbaycanlı Kanan I. ile Ali Hasmiov Salifov’un mezarını ziyaret etti. Hasmiov, yanında bulunan tabanca ile Kanan I.’yı bileğinden yaraladı. Daha sonra Hasmiov’un elinden silahı alan Kanan I., onu başından vurdu. Hasmiov, olay yerinde hayatını kaybetti.
28 Ekim 2022’de ise İstanbul Ataşehir’de bulunan sitenin bahçesine, bir araçtan ateş açıldı. Kurşun yağmurunda yeğeniyle birlikte yaralanan Azerbaycan uyruklu Elnur Gasimov, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Gasimov, Salifov’un öldürdüğü iddia edilen Rövşen Caniyev’in adamıydı.
Sırp çete lideri Jovan Vukotic
8 Eylül 2022’de Sırp çete lideri Jovan Vukotic İstanbul Mecidiyeköy’de kendisini takip eden motosikletli bir grup tarafından öldürüldü. Yakalanan tetikçiler, İstanbul Beyoğlu merkezli Barış Boyun’un çetesinin mensupları. Bu çete silahlı saldırılarda sıklıkla motosikletli tetikçiler kullanıyor. Üstelik aynı tarihlerde bir başka Sırp çetesinin liderleri olan Radoje Zivkovic ve Zdravko Perunovic Türkiye’de polis operasyonuyla yakalandı. Baskın yapılan adreste onların fotoğrafları yapıştırılmış İsviçre, Ukrayna, Bosna-Hersek, İtalya sahte pasaportları vardı.
İstinye Park’ta iki mafya grubu
11 Eylül 2022’de İstanbul Sarıyer’de bulunan Vadi İstanbul’da mafya hesaplaşması yaşandı. AVM’de çıkan çatışma sonucunda Azerbaycanlı Rakif A., Mehraj K., Qulam İ. ile İranlı Seyyad A. ve Türk vatandaşı Fatih Mehmet K. Yaralandı. Bundan sadece bir ay sonra ise İstinye Park’ta iki mafya grubu arasında silahlı çatışma yaşandı. 8 Ekim 2022’de yaşanan çatışmanın 250 milyon avroluk bir kara paranın paylaşılamaması nedeniyle yaşandığı ortaya çıktı. İran asıllı Almanya vatandaşı Rahmi Taher yaralandı. Çatışmanın ardından Lübnanlı Bilal Shahrour, Tufan Yıldırım ve Mahmut Bürtek gözaltına alındı ve tutuklandı.
Sırp çete lideri Zeljko Bojanic
6 Kasım 2022’de ise adı uyuşturucu kaçakçılığına karışan Interpol’ün kırmızı bülten ile aradığı Sırp çete lideri Zeljko Bojanic İstanbul Sarıyer’de kaldığı villada yakalandı. Bojanic, Sırp uyruklu Rosto Mijonovik’i öldürdüğü şüphesiyle gözaltına alındı. Operasyonun gerçekleştirildiği villanın bahçesi kazılarak “ceset” arandı ancak yapılan açıklamaya göre, aramadan bir sonuç alınamadı.
KARA PARA TRAFİĞİ
Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele ve Kaçakçılık Şube Müdürü Adil Serdar Saçan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Dünya genelinde mafya aldı başını gidiyor. Interpol önderliğinde bir konsensüs kurulmalı ve bu konuda adım atılmalı. Ancak bu yapılmıyor. Sahte kimlikle geliyorlar. Türkiye özelinde bu kişiler özellikle kara para konusunda elverişli ortam bulmuş olabilirler. Sıkı bir para trafiği yok. Uluslararası alanda da Türkiye bu konuda eleştiriliyor.”