ERKEN HABER - Eyüphan Kılıç'ın özel haberi - Yabancıların Türk vatandaşlığı alması için 400 bin dolarlık gayrimenkul alımı uygulamasında rüşvet çarkı kurulduğu ortaya çıktı.
Erken Haber'in edindiği belge ve bilgilere göre, yabancı uyruklu bir kişi Türk Vatandaşlığı yani Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı alabilmek için Türkiye'de minimum 400 bin dolarlık mülk satın alması gerekiyor.
Türkiye'de satılan dairelerin fiyatının 400 bin dolardan gösterilmesi için rüşvet çarkı kurulduğu anlaşıldı.
SPK LİSANSLI EKSPERLER
Vatandaşlık almak amacıyla mülk satın alan yabancılar için söz konusu mülkün değerinin tespiti için İçişleri Bakanlığı tarafından SPK'dan lisans almış yetkili eksper firmalarının vereceği rapor baz alınıyor.
Vatandaşlık müracaatında istenilen evraklardan biri de gayrimenkulün değerini gösteren ekspertiz raporu.
Bu raporları vermeye yetkili firmaların tamamı ise SPK'dan lisans almış olması gerekiyor.
FİRMALARI MÜTEAHHİT TERCİH EDİYOR
Sattıkları dairelerin fiyatını belirleyecek ekspertiz firmaları daha önce analog sistemle otomatik olarak firmaların iş yükü doğrultusunda dağıtım yapılıyordu.
Halen yürürlükteki uygulamaya göre, gayrimenkulün değerinin hangi firma tarafından rapor verilmesini müteahhitler, inşaat sahipleri veya başvuru sahipleri yapabiliyor.
RÜŞVET PAZARLIĞI
Gayrimenkulü satan inşaat firmaları, müşterilerine vatandaşlık almak için sattıkları dairelerin fiyatını 400 bin doların üzerinde gösterecek ekspertiz firmalarını tercih ediyor.
İnşaat firmaları, ekspertiz firmasını seçmeden önce rüşvet pazarlığı yaparak anlaşma sağlamaları halinde söz konusu ekspertiz firmasını tercih ediyor. Rüşvette anlaşma olmaması halinde diğer firmalarla görüşmelere başlanılıyor.
TC KİMLİĞİ BAŞINA 120 BİN LİRA RÜŞVET
Gayrimenkulün metrekare değeri 33 ila 35 bin lira arasında olan bir dairenin metrekare birim fiyatını 50 bin liradan göstermesi halinde 400 bin dolar karşılığına denk gelen bir inşaat firması, ekspertiz firmasına daire başına 120 bin lira rüşvet teklif ediyor.
Ekspertiz firmasına, müşterisine alacağı her "TC KİMLİĞİ" başına 120 bin lira ödeme yapacağını taahhüt eden inşaat firmaları, bu rüşveti kabul etmeyen ekspertiz firmasını tercih etmeyin başka firmalarla anlaşma yoluna gidiyor.
"RÜŞVET DEĞİL HİZMET BEDELİ"
İnşaat firması yetkilileri, rüşvet pazarlığına giriştiği ekspertiz şirketleriyle görüşmelerini çok normal ve sıradan bir görüşme olarak yapabiliyor.
"Rüşvet almıyoruz" diyen ekspertiz şirketlerine "rüşvet değil hizmet bedeli" karşılığını veren inşaat firması yetkilileri, daha önce benzer rapor aldıkları çok sayıda ekspertiz olduğunu söylüyor.
İnşaat firması yetkilileri, rüşveti kabul etmeyen ekspertiz şirketlerine daha önce aldıkları raporların ve tapuların örneğini göndermeyi de ihmal etmiyor.
İSTANBUL'DA ÇOK KİŞİ YAPIYOR
İstanbul'da büyük bir inşaat firmasının yetkilileri, Kocaeli'nde bulunan 364 dairenin değerini yükseltmek için Kocaeli'deki ekspertiz firmalarıyla rüşvet pazarlığı yapıyor.
Rüşvet karşılığında 33 bin lira olan metrekare fiyatını 50 bin liradan göstermeyeceğini, SPK'nın verdiği standartların dışına çıkmayacağını söyleyen ekspertiz firmasına şu cümleleri kullandı:
"Çözüm noktası arıyoruz. Önümüzü açın, gerisine karışmayın. Size TC kimliği başına 120 bin lira ayırdık. Bu da toplamda 40 milyon lira civarında ediyor. Bu para size hizmet bedeli karşılığında ödenecek, rüşvet değil. İçişleri Bakanlığınca onaylandıktan sonra paranız hesabınızda. Sadece bir dairemiz yok 364 dairemiz var. Bunu siz yapmasanız, yapan çok sayıda ekspertiz firması var."
EKSPER RAPORU 6 BİN 500 LİRA
Eksper şirketleri, değer tespiti yaptıkları gayrimenkul yani daire başına 6 bin 500 lira ücret alıyorlar.
İnşaat firmaları ile ekspertiz firmaları arasında komisyonculuk yapan bazı emlakçılar ise 2 bin lira civarında komisyon alıp kenara çekiliyor.
Büyük inşat firmaları ise doğrudan ekspertiz firmalarıyla anlaşmaya varıp, daha sonra web tapu üzerinden anlaştıkları firmayı seçip, istedikleri değerde raporlarını alabiliyor.
Belgelerine ulaştığımız daire başına 120 bin liralık rüşvet teklifinin, bu sektörde tek seferde 40 milyon lirayı aşan rekor seviyede olması dikkati çekiyor.
Söz konusu rüşvet çarkına ilişkin örnek gösterilen belgelerde tapu ve firmaların isimleri olduğu için haberimize kullanmıyoruz. Kapakta kullandığımız resim ise emsali bir resimdir.